Etik yaşam için üzerine düşünülmeye değer konulardan biri tercihtir. Geleceğimizi belirleyen en etkili kararlardan tutun da, gündelik yaşamdaki en sıradan hallere kadar hayatımız aslında tercihlerimizden oluşuyor. Belki her an, her durumda bir tercih mekanizması çalışıyor zihin ve bedenimizde. O yüzden çok değerli hâle geliyor şu soruyu sormak: Tercih yapmak ne demektir? Bu mekanizma nasıl çalışıyor? İçinde yaşadığımız dünyada biz tercihlerimizi nasıl yapıyoruz? Belki bir diğer önemli soru, yaptığımız gerçekten bir tercih mi, yoksa başka bir şey mi?
Bununla birlikte bir tercihi “iyi” ya da “doğru” kılacak şeyler vardır. Sonuçları mutlak değil ama olabildiğince iyi bir karşılaşmaya dönüştürmenin koşulları vardır. Bir tercihin yalnızca sonrayı değil şimdiyi de gözetmesinin, şiddetsiz ve telaşsız bir iyilik ve kendinden memnuniyet üretmesinin koşulları vardır. Kendimizin, çocuk ve gençlerin ya da sevdiğimiz bir insanın özgür bir tercihte bulunmasını, tercihiyle birlikte özgürleşmesini ve güçlenmesini desteklemenin şefkatli, dostça, etik kaynakları vardır. Nedir bu koşullar ve kaynaklar?
Bütün bunlar hayatımızın geneli için geçerlidir; ev tercihi, eş tercihi, iş tercihi, inanç tercihi, beslenme tercihi, üslup tercihi, tutum tercihi, ayakkabı tercihi, çatal kaşık tercihi. Bu atölyede örneğimiz üniversite ve bölüm tercihleri. Gerçekten ne demektir üniversite? Üniversite okumanın anlamı, işlevi, gereği nedir? “Bölüm” ne demektir, onu nasıl, nereden biliriz? Doğru bir bölümü nasıl tercih ederiz?
Bütün bu ve benzeri soruları etraflı bir şekilde inceleyeceğimiz bir atölye hazırladık. İki kısımdan oluşacak bu çalışmanın ilk kısmında “tercih” olgusunu üniversite tercihleri üzerinden felsefi, tarihsel, psikolojik ve etik boyutlarıyla değerlendireceğiz. İkinci kısımda ise, katılımcıların soruları, katkıları ve yorumlarıyla sohbetimizi farklı açılardan derinleştireceğiz.
Onur Eylül Kara, Yürütücü
İşleyiş
- Bu çalışma, canlı-online buluşma şeklinde, 27 Temmuz Cumartesi günü, saat 14.00-17.00 arasında Zoom üzerinden gerçekleşecek.
- Bu buluşma birlikte düşünme, dostça sohbet etme ve karşılaşmalar yaşamamıza alan olacağından, en az 3 saatlik bir süre ayrılacaktır.
- Çalışma Zoom üzerinden canlı-online ilerleyeceği için, her yerden katılmak mümkün.
- Dileyenler yalnızca kayıtlı video-sunumu izleyerek de çalışmayı edinebilirler. (Bu durumda grubun gizliliği ve güvenliği gözetilerek, derinleşme ve sohbet kısmına ait kayıt paylaşılmaz).
- Çalışmanın izlencesi ve içeriği bağlamında çeşitli konulara ilişkin seçilmiş bir kaynakça, çalışmaya katılanlarla paylaşılır.
Katılım Koşulları
- Herkes bu çalışmaya katılabilir. Herhangi bir disiplinde herhangi bir düzeyde olmanız yahut belli konularda ön okumalar yapmış olmanız şart değil. İhtiyacımız olan her şey bizde var: İlgi, yaşam deneyimi ve kavrayış gücü. Fakat atölyeyi dilediğimiz verimde geçirebilmek ve dostça bir sohbette derinleşebilmek için o gün kendinizi ve koşullarınızı atölyeye hazırlamanız güzel olacaktır.
Başvuru Süreci
Bu çalışmaya katılmak için info@artialan.com adresine e-posta göndererek başvurunuzu yapabilirsiniz. Çalışmaya ve sürecimize dair diğer bilgiler ve ödeme yönlendirmesi başvuru postanıza cevaben tarafınıza iletilecektir.