Pelin Özer

1972 Bursa doğumlu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. 2003’e dek basın ve yayın alanında kültür-sanat muhabiri, kitap ve dergi editörü, redaktör olarak çeşitli kuruluşlarda çalıştı.

Farklı türlerde ürün vermeyi sürdüren Özer 2004’ten itibaren şiirlerini dönem dönem edebiyat dergilerinde yayımladı; yurtiçi ve yurtdışında edebiyat ve şiir festivallerine katıldı; atölye çalışmalarında, ortak projelerde yer aldı. Almanca, İngilizce, Fransızca başta olmak üzere şiirleri farklı dillere çevrildi ve yayımlandı.

2010’da Boğaziçi Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen haiku ödüllerinde bir haikusuyla Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü. 2011’de yayımlanan 17 Haziran adlı romanıyla 2012 Duygu Asena Roman Ödülü’nü kazandı. Pelin Özer’in Macar besteci Máté Balogh tarafından bestelenen on iki haikusu (“Karşılıklı Konuşma”) ünlü kontralto Judit Rajk’ın geçen yıl yayımlanan Stolen Time albümünde yer aldı.

Şiirin performatif olanakları üzerine düşünen ve multidisipliner çalışmalarda yer alan Özer şair, müzisyen, dansçı, yönetmen, vb. arkadaşlarıyla gruplar oluşturarak doğaçlama-sinerji alanlarında yazının ve şiirin izini sürüyor.

2004’ten bu yana yazı ve yaratıcılık alanında eğitmen ve bağımsız editör olarak çalışmalarını sürdürüyor; 2018’de alan deneyimlerini harmanlayarak oluşturduğu “Öğretilemeyen Şeyler” atölyelerinde “Yazının 41 Hali”, “Yazının Haiku Hali”, “Haiku Okuma Gözlüğü”, “Haiku Defteri”, “Söyleşi, Gözüm Kulağım Sende”, “Editörlük İlk Adımlar ya da Derinlemesine Okur Yazarlık” temalı buluşmalar gerçekleştiriyor.

Kitapları: Latife Tekin Kitabı (Söyleşi-2005, 2014, 2020), Cam Kulübeler (Haiku- 2007), 17 Haziran (Roman-2011, 2012), Uzay Çiçeği-Weltallblume (Seçilmiş Şiirler Almanca-Türkçe, 2014; Çevrenler: Barbara & Hüseyin Yurtdaş, Spielberg Verlag, Almanya), Atlasın Bir Ucunda (Şiir-2015, 2016), Beyaz Ev (2019), Liya Lu (Şiir-2021), Sakin (Şiir, 2024)




Pelin'in Artı Alan'daki Yazıları

Flu Ayar (III)

// Pelin Özer // Araya zaman girdiğinden mi nedir bende bir hüzün oluştu. Zamanın göreceliği konusunda yıllar önce anlaştığımızı sanıyordum. Konuştuklarımız ne kadar canlı hafızamda. Daha dün gibi. Şaşırdım doğrusu....

Okumaya devam et

Flu Ayar (II)

// Pelin Özer // Geçen buluşmamızdan bu yana düşünüyorum da, biliyor musun sohbetimiz beni başka uzamlara savurdu. Dağılmak değildir belki tam olarak. Bilemiyorum. Şöyle anlatmaya çalışayım: Düşünmeyi ertelediğim mevzular üşüştü...

Okumaya devam et

Flu Ayar (I)

// Pelin Özer // Çağa aykırı olgular kataloğunda bugün. Kendini ele vermeyen. Görünür olmaya gönül indirmeyen. Netlik ayarına bel bağlamayan. Tanıma direnen. Kurguda kolaylık sağlamayan. İlk bakışta fark edilmeyen. Yeraltından...

Okumaya devam et